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2016年1月19日火曜日

ジャム, Jam

2016.1.19

家内がお兄さんから金柑を貰って来た。生で食べるのも好きなのだが、今回はジャムを作ってみることにした。
My wife received a heap of kumquat from her brother. I like to eat it in raw, but this time I decided to make jam of kumquat.

まず、洗って枝、葉、ヘタを取り除いた。次に、半分に割って種を取り除く。金柑って種ばっかりなんだよねぇ。
First, I washes them and removed branches, leaves, and calyces. Next, I cut them in halves and removes sees. Oh, kumquat is full of sees.


準備が終わって、鍋で蜂蜜と砂糖を加えて煮た。砂糖なんかいれなくてもビックリするくらい甘いのだが、保存性のために砂糖を入れないといけないんだよね。
After the preparation, I started to simmer in a pan for hours adding some honey and sugar. It is surprising how sweet it is without any honey or sugar, but to preserve makes me add sugar anyway.

明日パンにつけて食べるのが楽しみ〜
I look forward eating it with bread tomorrow morning.

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